Kuinka striimaat YouTubessa

Syksyn alussa Humakissa ilmestyy opetushenkilökunnalle suunnattu opetusteknologiaa esittelevä teos, jossa pedagogiset asiantuntijamme kertovat kokemuksiaan erilaisten opetuksessaan käyttämistä digitaalisista palveluista. Kirjoitin teokseen omiakin ajatuksiani. Yhden artikkelin kirjoitin tässäkin blogissa esittelemästäni Kahootista ja toisen YouTube -striimauksesta. Lukemalla tämän tekstin, osaat jatkossa itsekin tehdä livestriimausta – jopa monikameratuotantona – YouTubeen. Kenties olet seuraava Pewdiepie!

YouTuben edut striimauksessa

YouTube tarjoaa varteenotettavan vaihtoehdon muille striimaus- ja tallennuspalveluille sekä verkkokokoustyökaluille (webinaarit). Se yhdistää suoran lähetyksen mahdollisuuden ja vuorovaikutteisuuden sekä videoiden tallennepalvelun yhteen ja samaan käyttöliittymään. Tallennettuja suoria lähetyksiä on mahdollista trimmata ja editoida myöhemmin YouTubessa.

YouTuben etuja ovat:

  • Suurimmalla osalla käyttäjistä on Google-tili.
  • Palvelu on ilmainen.
  • Striimattu video tallentuu automaattisesti käyttäjän YouTube –kanavalle ja on sieltä helposti jaettavissa muihin sosiaalisen median palveluihin.
  • Voit käyttää useampaa videolähdettä (kameraa, PC:n työpöytää)
  • Katsojien määrää ei ole rajoitettu. Live-katsojia voi olla vaikka miljoona.
  • Voit luoda videon päälle tekstitunnisteita.
  • Voit jakaa videostriimiin tietokoneesi työpöytänäkymän.
  • Palvelu mahdollistaa kaksisuuntaisen videokeskustelun (hangout), jossa käyttäjän lisäksi videoyhteydessä voi olla yhdeksän muuta ihmistä.
  • Voit tallentaa halutessasi kaikkien kymmenen osallistujan videot yhteen videoon.
  • Palvelussa on tärkeimpiä vuorovaikutteisiin verkkokokouksiin liittyviä (webinaari) toiminnallisuuksia, joten palvelua voidaan hyödyntää myös pienimuotoisissa verkon yli tapahtuvissa palavereissa.

Seuraavaksi esittelen, kuinka teet live-lähetyksen YouTubeen. Oletus on, että sinulla on jo Google-tili eli olet esimerkiksi Gmailin käyttäjä.

YouTube-kanavan luominen

Jotta voit striimata YouTubessa, sinulla täytyy olla palvelussa oma kanava, jonne videot tallentuvat. Kanavan luominen tapahtuu kirjautumalla sisään YouTubeen Google-tunnuksellasi. Klikkaa palvelun oikeassa yläkulmassa olevaa Kirjaudu sisään –nappia.  Kirjoita käyttäjätunnuksesi ja salasanasi avautuvaan ikkunaan ja paina uutta Kirjaudu sisään –nappia.

youtube streamaus
Kirjautuminen Googlen palveluihin

Eteesi avautuu palvelun etusivu. Oikealla ylhäällä näkyy kuvasi, mikäli olet sellaiset Googleen ladannut. Ellet siinä näkyy esimerkkikuvan kaltainen sininen ihmisikoni. Luodaksesi kanavan, klikkaa esiin valikko sivun yläreunassa olevan YouTube-logon vieressä olevasta menusta. Valitse ja klikkaa kohtaa ”Oma kanava”.

Oma kanava
Kanavan luominen YouTubeen

Eteesi avautuu ikkuna ”Luo kanava YouTubessa”. Täytä sinne kanavasi tiedot. Jotta striimaus on mahdollista, YouTube luo automaattisesti käyttäjälle myös Google Plus-profiilin.

Google +
Youtube ja Google + tili pitää ainakin toistaiseksi linkata tänne.

Ellet halua, että kanavan nimi on oma nimesi, voit luoda sille oman originaalin nimen klikkaamalla kohtaa ”Käytä yrityksen nimeä tai muuta nimeä klikkaamalla tätä”. Esimerkissäni muokkaan kanavan nimeksi Wilman WideoLuennot ja kun luokka on valittu ja käyttöehdot on hyväksytty, painan ”Valmis” -nappia.

YouTube -kanava ja asetukset
Kanava-asetukset YouTubessa

Sen jälkeen kanavasi on luotu. Voit kustomoida kanavallesi oman etusivukuvan ja ladata siihen oman kuvakkeen (pikkukuva vasemmalla) ja kanavan kuvan (iso kuva). Kuvake tulee profiilikuvastasi Google Plussan puolelta. Lisää haluamasi profiilikuvat (klikkaa kynäikonia). Tätä tehdessäsi YouTube -palvelu vie sinut muokkaamaan profiilia Googlöe Plussan puolelle. Kuvan päivittymisessä saattaa mennä aikaa, joten älä turhaan hämmenny, mikäli kuvaa ei heti näy YouTube -kanavasi puolella. Itse jouduin esimerkkitapauksessani lataamaan kanavakuvat uudestaan YouTubeen seuraavana päivänä. Tässä palvelun bitit lienevät hieman “sekaisin”.

YouTuben käyttöehtojen ja sääntöjen hyväksyminen

Kanavakuvien yläpuolella on linkki ”Videonhallintaohjelma”. Sitä klikkaamalla pääset hallintapaneeliin, jossa voit muokata kanavallesi ladattujen tai sinne tallentuneiden striimattujen videoiden otsikoita, kuvauksia ja hakusanoja. Ne kannattaa täyttää huolellisesti, sillä ne helpottavat videoittesi löytymistä YouTubessa. Mikäli haluat ladata kanavallesi muilla tavoin tallennettuja videoita, lisäät ne kanavallesi helposti klikkaamalla sivun yläreunassa profiilikuvakkeesi vieressä olevaa Lataa –nappia.

Striimaaminen tapahtuu videonhallintaohjelman kautta. Seuraavasti.

  1. Valitse ”Live-tapahtumat” (UT 7).
  2. Klikkaa ota Live-keskustelut käyttöön. YouTube pyytää sinua vahvistamaan puhelinnumerosi. Tämä siksi, ettei videokanavia käytettäisi vääriin tarkoituksiin. YouTube lähettää sinulle ilmaisen kuusinumeroisen vahvistuskoodin, jolla se varmentaa puhelinnumeron aitouden (Kuva UT8).

Huomaa, että sitoudut tällä toimenpiteellä noudattamaan YouTuben käyttöehtoja ja esimerkiksi tekijänoikeussäädöksiä (kuva UT 9).

YouTube kanavan ehdot
Ehtojen hyväksyminen on edellytys kanavan käyttämiselle.

Kun olet hyväksynyt nämä, voit aloittaa live-lähetykset YouTubessa.

Suora lähetys YouTubessa

Suoran lähetyksen tekemiseksi sinun täytyy ensin täyttää lähetyksestäsi taustatietoja, määritellä sen alkamisaika, joka voi olla heti tai ajastettuna joskus myöhemmin sekä määritellä lähetyksesi julkisuusasetukset. Klikkaa videonhallintaohjelmassa kohtaa Luo suora lähetys –nappia.

Suora live youtube
Suoran lähetyksen määrittäminen YouTubessa

Täytä avautuvalle sivulle tarvittavat lähetystäsi koskevat tiedot. Samat tiedot siirtyvät kanavalle jäävään videotallenteeseen. Voit muokata niitä jälkikäteen videonhallintaohjelmassa.

Kun olet täyttänyt tiedot, klikkaa kohtaa ”Aloita suora lähetys”.

Live YouTube
Livelähetyksen määrittäminen YouTubessa

Tässä oletetaan, että aloitat suoran lähetyksen samantien ja olet valinnut alhaalta vaihtoehdoksi helpon Google Hangout on Airin kautta tehtävän suoran lähetyksen. Hyväksy siirtyminen Hangoutiin ja eteesi avautuu striimausikkuna. Sen toiminnallisuudet ovat.

Hangout
YouTube livelähetyksen (Hangout) ikkuna ja toiminnallisuudet
Hangout-sessio ja YouTube
Google Hangout mahdollistaa kaksisuuntaisen vuorovaikutteisen livelähetyksen ja esitysgrafiikkaa videokuvan päällä.
  1. Keskusteluikkuna (chat). YouTuben suora lähetys on vuorovaikutteinen ja mahdollistaa teksti- ja videovuorovaikutuksen osallistujien välillä. Se soveltuukin hyvin esimerkiksi verkkoseminaarien, kokousten tai muiden tilaisuuksien pitämiseen.
  2. Ruudun jakaminen. Voit jakaa opetustilanteessa omalta tietokoneeltasi haluamasi ohjelman näkymän. Se voi olla esimerkiksi kaikkien osallistujien yhdessä samaan aikaan työstämä Google Driven dokumentti, video, powerpoint- tai prezi-esitys tai mikä tahansa koneellasi pyörivä ohjelma.
  3. Kuvan ottaminen lähetysruudusta. Tätä olen käyttänyt harvoin.
  4. Voit säätää ikkunasta lähetykseesi osallistuvien näkymisen livelähetyksessä ja siitä tehtävässä tallenteessa. Voit tallentaa youtubeen videon, jossa kaikkien osallistujien toiminta näkyy tallenteessa tai vain oma päälähetyksesi. Tämä on kätevä toiminnallisuus esimerkiksi ryhmätöiden kaikkien jäsenten osallistumisen tallennukseen.
  5. Valvomo, jossa voit mykistää osallistuvien mikrofoneja tai poistaa videoita näkyviltä. Voit myös säätää etäosallistujan mikrofonin äänentasoa.
  6. Hangout Toolbox. Tämä ohjelma ei ole asennettuna oletuksena lähetysikkunaan ja joudut asentamaan sen. Löydät ohjelman klikkaamalla kohtaa 8. Suosittelen tämän ohjelman lataamista, koska vain sen avulla saat livelähetyksesi päälle kätevän tekstin (ks.kuva). Teet sen näin: Valitse Toolbox ja seuraa asennusohjeita. Ohjelman asentuminen saattaa vaatia ikkunan sulkemista ja avaamista uudestaan. Toolboxin avulla voit luoda videoihisi alhaalla kuvaruudussa näkyvän tekstin/tekstejä, jonka voit pitää päällä koko lähetyksen ajan tai aina tarvittaessa. Kuvaruutukaappauksen oikealla puolella olevat toiminnallisuudet liittyvät Toolboxiin.
  7. Google Effects toiminnallisuudella voit lisätä videohahmosi päälle ”hassuja” hattuja, viiksiä, äänitehosteita yms. Uutuutena on kokeiluasteella ja osin keskeneräisenä (tilanne 06/2015) myös taustakuvan vaihto. Esimerkkikuvassa olen käyttänyt taustan blurrausvaihtoehtoa.
  8. Lisää sovelluksia. Täältä voit ladata livelähetystäsi ja verkkokokoustasi varten erilaisia yhteistoimintaohjelmia kuten esimerkiksi piirrostyökalun tai musiikinteko-ohjelmia.
  9. Lisää osallistujia. Tästä saat linkin, jonka voit lähettää osallistujille, jotka haluat kutsua vuorovaikutteiseen sessioon kanssasi. Voit kutsua henkilöt myös heidän google-tunnuksillaan, mikäli tiedät ne.
  10. Mykistä oma mikrofonisi.
  11. Sulje oma videolähetyksesi [hetkeksi]
  12. Säädä videon vaatiman kaistan leveyttä. Mikäli verkkoyhteytesi on hidas, HD-laadun kytkeminen päältä varmistaa lähteyksesi perillemenon.
  13. Monikameravalinta. Äänen valinta. Kaiuttimesi valinta. Voit kesken lähetyksen valita eri kameralähteen. Kameroita voit kykeä USB-lähteisiin niin monta kuin niitä on. Valintaikkuna ei näy katsojille lähteyksen aikana (kuten ei mikään muukaan toiminnallisuuden valinta lähtetyksen aikana). Valitse kamera alasvetovalikosta. Tutustu kameroiden nimiin ennen lähetystäsi.
  14. Sulje puhelu. Tästä napista lopetat lähetyksesi.
  15. Lower Third –valinta, kun olet painanut 6:sta. Kohdassa määrität kuvaruudussa näkyvän tekstin. Huomaa, että näet tekstin itse ”takaa”. YouTuben striimausikkunassa teksti näkyy oikein perin. Voit kääntää videon peilikuvaksi on/off-tekstin vieressä olevaa kuvaa klikkaamalla (Mirror local video) Teksti on aina samassa kohdassa, alimmassa kolmanneksessa kuvaruudulla. Sitä ei voi vaihtaa.
  16. Kun olet määrittänyt videon päällä näkyvän nimesi, antanut alatekstin (esimerkiksi tittelisi tai verkkosivusi osoitteen), ladannut logosi ja määrittänyt laatikon tehostevärin, voit tallentaa asetukset ja tyylin sitä kuvaavalla nimellä ja käyttää samaa tekstiä myöhemmin.
  17. On/Off –kohdassa määrität näkyykö teksti vai ei. Voit käydä vaihtamassa tekstin tai poistamassa sen kesken lähetyksen ja valinta ei näy muille.
  18. Aloita lähetys. Tätä klikkaamalla aloitat suoran lähetyksen. Suora lähetys näkyy noin minuutin viiveellä youtube-kanavallasi, mutta Hangout-osallistujille normaalin viiveen puitteissa.

Huomaa, että voit huoletta käyttää kaikkia toiminnallisuuksia. Niiden avaamat ponnahdus- tai valintaikkunat eivät näy tallenteessa tai suorassa lähetyksessä. Alla olevassa kuvassa näet, miten livelähetys näkyy YouTube-kanavan etusivulla ja kuinka se näkyy isommassa videoikkunassa sellaiselle käyttäjälle, joka ei ole vuorovaikutteisesti mukana Hangout-sessiossa.

Hangout ja livelähetys YouTubessa
Valmis YouTube kanava ja Hangout-sessio katsojan näkökulmasta.

Kokemuksia YouTube -livelähetyksistä

YouTube suora lähetys on nopea ja helppo toteuttaa, kun käyttäjätili ja kanava ovat valmiina. Toteutus ei vaadi korkeaa teknologista osaamista ja korkealaatuinen lähetys rajoittamattomalle määrälle vastaanottajia on mahdollista toteuttaa HD-tasoisilla webkameroilla varsin edullisesti.

Palvelu sopii hyvin luentoihin, ryhmätehtäviin ja vuorovaikutteisiin kokouksiin (webinaareihin), joissa osallistujat työskentelevät saman dokumentin parissa. Lisäksi se soveltuu erityisen hyvin tietokoneohjelmien opettamiseen tai tiedotustilaisuuksien pitämiseen suorana verkossa.

Ilmaisuutensa takia palvelua voi suositella esimerkiksi opiskelijoille. Etuna Skypeen verrattuna on, että ryhmätyötilanne voidaan taltioida ja välittää sellaisenaan valmentajalle.

Videota voi myös editoida. Helppokäyttöinen youtube-videoeditori, jolla voit pätkiä videosi helpommin lähestyttäviin pienempiin osiin löytyy youtubessa osoitteessa https://www.youtube.com/editor. Mikäli olet sisäänkirjautunut palveluun, palvelussa olevat videot ovat käytössäsi editointia varten automaattisesti.

Opetusteknologia opas verkossa

Tämä artikkeli on ilmestynyt Humakin Opetusteknologiaoppaassa, jossa kerrotaan, kuinka voit hyödyntää digitaalisia verkkopalveluita opetuksen apuna.