Uudet verkkosivut

Vanhat verkkosivut tiensä päähän

Viime viikkoina olemme täällä Humakin viestinnässä luoneet sisältöä uusille verkkosivuille. Vanhat verkkosivut ovat vuosien mittaan tulleet tiensä päähän niin käytettävyyden kuin julkaisujärjestelmänsäkin näkökulmasta. Sivuille oli vuosien mittaan kertynyt useita erilaisia navigointitapoja ja tekemiemmi kyselyjen mukaan monen vierailija ensimmäinen kokemus oli eksymisen tunne. Samalla sivustot olivat hankalat myös keskeisten kohderyhmiemme: opiskelijoiksi haluavien ja kumppaneidemme näkökulmasta.

Humak.fi vanhat verkkosivut
Humakin vanhojen verkkosivujen etusivu.

Karsittu sisältö, yksinkertaistettu navigointi, tarkennetut kohderyhmät  ja ennenkaikkea dynaamisuus

Sisäiseen viestintään ja sisäisten dokumenttien hallintaan Humakilla on omat vakiintuneet työkalunsa. Dokumenttien hallinnan helpottamiseksi syksyllä 2014 otettiin käyttöön oma wikialusta. Sisäisen informaation levittämiseen verkkosivujen kautta ei ollut tarvetta ja näin pystyttiin poistamaan tarve päivittää tieto kahteen paikkaan. Sivujen ylläpito helpottuisi siis jatkossa. Sisältöä voitiin tarkastella nyt vain ulkoisen ja sidosryhmäviestinnän näkökulmasta. Sivumäärää voitiin karsia paljon vanhasta.

Sisältö voitiin niputtaa selkeämpiin ja isompiin kokonaisuuksiin, mutta samalla voitiin vähentää navigointitasoja. Eksyminen sivuille toivon mukaan vähenee jatkossa. Uskon, että opiskeluun ja kumppanuuteen liittyvä tieto on nyt helpommin löydettävissä sivuillamme.

Kuvakaappaus Humak.fi:stä

Kuvakaappaus Humakin uusilta verkkosivuilta. Kohdassa esitellään alueyksiköt.

Myös teknologia oli ajanut vanhojen sivujen ohi. Kävijätilastoja tarkasteltaessa tuli selväksi, etteivät sivumme toimineen optimaalisesti lähes puolelle sen käyttäjistä. Sivut eivät olleet dynaamiset. Toisin sanoen ne eivät toimineet kunnolla, kun niillä vierailtiin tableteilla tai kännyköillä. Oletettavasti tämän liikenteen määrä ei ainakaan vähene tulevaisuudessa, joten sivustoista tehtiin skaalautuvat eri päätelaitteisiin.

Analytiikka rakentamisen apuna

Sivuja suunniteltaessa hyvänä apuna on kohderyhmäanalyysin lisäksi toiminut vanhonen sivujen analytiikkatiedot. Tiedot siitä, mille sivuille kävijät ovat tulleet, milloin he ovat siellä käyneet ja mikä on ollut heidän reittinsä sivuilla ovat olleet kullanarvoisia sen päättämiseksi, mitä tietoa sivuilla pitää priorisoida.

Esimerkiksi henkilöhaku ja yhteystiedot löytyvät nyt sivun yläreunan hakukentästä ilman valikkotoiminnallisuuksia tai ylimääräisiä klikkauksia. Jos henkilö muistaa tavanneensa Humanistisen ammattikorkeakoulun viestintäpäällikön, muttei muista hänen nimeään, löytyy yhteystietoni ensimmäisenä hakutuloksena kun haku-kenttään kirjoittaa sanan “viestintäpäällikkö”. Kuvasta voi sitten tarkistaa, onko kyseessä tavattu henkilö. (Tosin kuvissa olemme antaneet henkilöstöllemme mahdollisuuden myös jättää diskreetisti valokuva pois henkilökortistaan).

Sosiaalinen media kiinteäksi osaksi sivustoa

Sosiaalinen media on sivuillamme muutakin kuin jakonappi. Blogimme sijaitsivat vanhojen sivujen yhteydessä bloggerissa ja menetimme siinä blogien tuoman vetovoimaisuuden liikenteen lisääjänä omille sivuillemme. Blogeissamme kerromme asiantuntemuksestamme, opiskeluista humakissa sekä toimialoistamme, joten on loogisesti selvää, että sivumme olisivat luonnollinen paikka kertoa tästä lisää. Siis vanhat toimialablogimme (yhteisöpedagogiikka, kulttuurituotanto ja tulkkausala) palaavat nyt osaksi www.humak.fi -sivustoa. Yhteisöpedagogiikan blogi on jatkossa yhteisopedagogiikkaa.humak.fi entisen yhteisopedagogiikkaa.blogspot.fin sijaan.

Instagram-syöte
Uutisten yhteyteen sen asiasanoista tehty kuvanosto Instagramista.

Lisäksi haastoin yhteistyökumppannimme sivujen kehittämisessä tuomaan sisältöä sosiaalisen median kanaviltamme osaksi sivujamme. Näet etusivulla laatikon, jossa on uusimmat Instagram kuvamme, twiittimme, Facebook-päivityksemme ja youtube-videomme. Lisäksi uutisten yhteydessä meillä on täysin uudenlainen – veikkaan ettei kenelläkään muulla ole vielä vastaavaa – instagram-sovellus. Ehkäpä löydät sen joistakin uutisista.

Saavutettavuus

Pyrimme siihen, että sivumme ovat saavutettavia. Kirjoitamme kaikki kuvamme auki kuvauskenttiin ja olemme lisänneet sivuille oman paikan viittomakielisille käännöksille. Toivon mukaan saamme näitä videoita ajan mittaa asiantuntuntevien ja osaavien tulkkausalan opiskelijoiden tuottamina.

Anna palautetta

Tässä vain muutamia poimintoja verkkosivu-uudistuksesta ja sen taustoista. Mutta toimivan organisaation sivut eivät ole koskaan valmiit. Tästä käännetään uusi lehti. Rakentaminen ja muokkaaminen ovat vasta alussa. Kuulemme mielellämme kommentteja uusista sivuista sekä ajatuksiasi siitä, millaiset sivujen tulisi. Myös sisällölliset kehitysehdotukset ovat tervetulleita.

Päivitetty 28.4.2015: Osa kommenteista on poistettu myöhemmin kommentin lähettäneet henkilön toivomuksesta.